Tytułowy „czarny ślub” to zwyczaj znany od wieków i kultywowany współcześnie. Zapraszamy do przeczytania tekstu rabina Davida Bermana z działu naukowego MGW o przebłagalnym rytuale…
18 maja 1943 r. ruszył transport niespełna siedemdziesięciorga Żydów do obozu przejściowego we francuskim Vittel. Zapraszamy do przeczytania felietonu dra Pawła Wieczorka, poświęconego sprawie Hotelu…
16 maja to symboliczna data upadku powstania w getcie warszawskim i jego likwidacji w 1943 r. Zachęcamy do lektury tekstu rabina Davida Bermana z działu…
25. odcinkiem kończymy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, zapoczątkowany w marcu ubiegłego roku, w którym autorka przybliżała m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie…
Kontynuujemy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie organizowanych punktów dożywiania przeznaczonych dla głodujących mieszkańców…
Kontynuujemy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie organizowanych punktów dożywiania przeznaczonych dla głodujących mieszkańców…
19 kwietnia obchodzimy rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim. Zapraszamy do przeczytania felietonu dr. Pawła Wieczorka, oddającego cześć bojowniczkom, matkom i córkom, pielęgniarkom i łączniczkom,…
Kontynuujemy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie organizowanych punktów dożywiania przeznaczonych dla głodujących mieszkańców…
Zapraszamy do lektury kolejnego felietonu Agnieszki Witkowskiej-Krych z cyklu zatytułowanego „Z życia w getcie”, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie…
Kontynuujemy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie organizowanych punktów dożywiania przeznaczonych dla głodujących mieszkańców…
Kontynuujemy cykl „Smak gettowego życia” Agnieszki Witkowskiej-Krych, w którym autorka przybliża m.in. kwestie wyżywienia mieszkańców getta, działalność doraźnie organizowanych punktów dożywiania przeznaczonych dla głodujących mieszkańców…